Sensorimotore therapie bij seksuele problemen

Sensorimotor Psychotherapy ® (SP) is een behandelvorm waarbij aandacht voor voelen en denken even belangrijk zijn. Het is een lichaamsgerichte gesprekstherapie. Je kunt alleen in behandeling komen, of samen met je partner.  

Bij de meeste vormen van psychotherapie staan het denken en de emoties  centraal en wordt weinig aandacht besteed aan lichamelijke (re)acties. In zo’n ‘top-down’ benadering, via denken het beïnvloeden hoe je je voelt, worden lichamelijke reacties niet gezien als startpunt voor veranderingen van gedrag én beleving.  Bij Sensorimotor behandeling gebeurt dat wel.

Waarom Sensorimotore therapie bij seksuele problemen?
Seksuele klachten worden vaak als lichamelijk beleefd, dus is het logisch om de aandacht te richten op het lichaam.
Seksuele interactie is lichamelijk. Goede aandacht voor de juiste aanrakingen is van groot belang.
In de SP behandeling staan lichaamsgerichte interventies, oefeningen, experimenten centraal.
In de spreekkamer vinden geen aanrakingen plaats, je doet de ervaringen op in de thuissituatie.
Sensorimotore therapie biedt daarmee een ‘bottom-up’ aanpak,  die je leert om jouw lichamelijke reacties te volgen zoals ze zich voordoen, op een organische natuurlijke wijze.

Inhoud van de therapie
Je leert te voelen wat er te voelen is, om je aandacht te houden bij de lichamelijke sensaties. Dit lijkt wat op mindfullness. Het verschil is dat bij mindfullness je aandacht ook bij gedachtes, emoties e.d. mag blijven. Bij SP behandeling zal ik je helpen om meer en meer aandacht te geven aan lichamelijke gevoelens.

De volgende stap is woorden leren geven aan wat je voelt.  Ik zal je helpen om  op ontspannen wijze een gesprek te kunnen hebben over lichamelijke gevoelens bij seks. Dat is nodig bij het oplossen van uw problemen.  Het gesprek gaat weg van emoties, weg van teveel denken. De basis wordt nieuwgierigheid naar jouw en je partners gevoel.

Praten over seks  is ‘niet normaal’
Praten over lijfelijke reacties bij seks, lust en intimiteit leert vrijwel niemand. Niet op school, niet van zijn/haar ouders.  Leren praten over seks begint met leren praten over de lichamelijke  sensaties.  Ik zal  met je oefenen in het benoemen van wat je voelt,  zonder daar een oordeel aan te koppelen. Daarbij gebruik ik een woordenlijst voor lichamelijke sensaties, Nederlands en Engels. (zie bijlage)

In het verloop van de behandeling zullen je lichamelijke gevoelens door jou steeds meer worden gezien als bron van nuttige informatie, waarop je kunt vertrouwen. Als er voldoende vertrouwen is ontstaan kan de koppeling met je emoties en denken gelegd worden. Door beter met je aandacht bij jouw lichamelijke sensaties te blijven ontstaan gedachten, ontstaat betekenisgeving, ontstaan emoties, als vanzelf.
Vanuit dit ontstane preciezere en meer ontspannen voelen kun je meer dan voorheen aangeven wat je nodig hebt. Dat is gebaseerd op wat je voelt, niet op gedachten, oordelen, meningen.
Je kunt beter initiatief nemen om te krijgen wat je nodig hebt in een meer bevredigende seksuele interactie met jouw partner.

Voor de meeste mensen is deze behandelvorm anders dan wat ze mogelijk al hebben geprobeerd.  Meer praten en nog meer denken leidt niet altijd tot de oplossing van de problemen. Juist als je denkt ‘alles’ al geprobeerd te hebben raad ik sensorimotore therapie voor je seksuele problemen aan.

Doe de test en je kunt kosteloos een intakegesprek afspreken

Quick Navigation